تبلیغات
آموزش شیمی Chemistry Education - سختی آب
 
آموزش شیمی Chemistry Education
از شیمی بیاموزیم اکسید کردن بدی ها و احیا کردن خوبی ها را
                                                        
درباره وبلاگ

این وبلاگ در راستای قوانین دولت جمهوری اسلامی ایران و صرفا در زمینه آمورش شیمی فعالیت میکند .لینک موجود به معنی تایید محتوای آنها و دیدگاه مدیر سایت یا وبلاگ هانیست.
مدیر وبلاگ : ص ـ رجایی (کارشناس ارشد شیمی معدنی)
نظرسنجی
کدام قسمت از این وبلاگ مورد توجه شماست؟







صفحات جانبی
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

سختی آب

آیا می دانید آب با همه لطافت داری سختی هم هست بله سختی  : آب دارای 2 نوع سختی می باشد.

سختی آب به مقدار یون‌های کلسیم و منیزیم محلول در آن بستگی دارد. سختی آب معمولاً به صورت محلی تغییر می‌کند. شایان ذکر است که افزایش سختی می‌تواند اثرات مخربی بر روی ماشین‌آلات صنعتی، آبزیان و افرادی که از این آب استفاده می‌کنند داشته باشد....

سختی آب

آیا می دانید آب با همه لطافت داری سختی هم هست بله سختی  : آب دارای 2 نوع سختی می باشد.

سختی آب به مقدار یون‌های کلسیم و منیزیم محلول در آن بستگی دارد. سختی آب معمولاً به صورت محلی تغییر می‌کند. شایان ذکر است که افزایش سختی می‌تواند اثرات مخربی بر روی ماشین‌آلات صنعتی، آبزیان و افرادی که از این آب استفاده می‌کنند داشته باشد.

  سختی (Hardness): سختی آب به دو صورت موقت و دائم می باشند، سختی موقت شامل سختی بیكربناتهای كلسیم و منیزیم است. كه در اثر حرارت 100-30 درجه سانیتگراد شروع و كامل می شود. سختی دائم شامل سولفاتها، كلرورها و نیتراتهای كلسیم و منیزیم می باشد. مجموع سختی موقت و دائم را سختی كل می نامند.


سختی آب آشامیدنی و روابط آن با پیدایش سنگهای کلیوی و مجاری ادراری  ، محصول عمل متقابل فاکتورهای متعدد بوده که عده زیادی از این فاکتورها هنوز ناشناخته هستند.


سختی موقت را بوسیله جوشاندم میتوان ازبین بر ولی برای سختی دائم احتیاج به مواد شیمیایی داریم.

آبی که در طبیعت وجود دارد تقریبا همیشه ناخالص می‌باشد. زیرا که اغلب دارای گچ ، آهک ، نمک طعام ، ترکیبات منیزیم ، آهن ، اکسیژن و ازت ، انیدرید کربنیک ، ترکیبات آلی و غیره است و مقدار این اجسام در آبهای مختلف متفاوت است در آب اجسام دیگری مانند گل و لای و غیره هستند که معلق می‌باشند و مقداری باکتری هم در آبها یافت می‌شود.
تغییرات سختی آب
بر حسب آنکه آب در موقع نفوذ در زمین از قشرهای آهکی و منیزیمی و گچی گذشته و یا نگذشته باشد سختی آب کم یا زیاد می‌شود. آبهای نواحی آهکی سختی زیادتری تا آبهای نواحی گرانیتی و یا شنی دارند. سختی آب در عرض سال هم ممکن است تغییر نماید. معمولا سختی آبها در فصل باران کم و در فصل خشکی زیاد می‌شود.
مضرات آب سخت
آب سخت برای رختشویی و مصرف در کارخانجات مناسب نیست.
آب سخت موجب از دست دادن طعم و مزه خوب چایی و قهوه می‌شود.
پخته نشدن حبوبات با آب سخت
ضرر رساندن به جداره دیگهای بخار و ایجاد قشر آهکی بر روی جداره دیگ
خوب کف نکردن صابون و موجب افزایش مصرف صابون
مزاحمت در هنگام شستن نسوج و دستها
در تجارت تعداد زیادی مواد شیمیایی برای رفع سختی آب به فروش می‌رسد که دارای کربنات سدیم هستند. این مواد را قبل از ورود آب در دیگها سختی آنرا می‌گیرند و یا در دیگ بر اثر افزودن این مواد آهک و گچ را رسوب می‌دهند و دیگر این رسوب محکم به جدار دیگ نمی‌چسبد بطوری که می‌توان آنرا به آسانی پاک نمود.
یکی از اجسام گیرنده سختی آب تری ناتریم فسفات Na3PO می‌باشد که با اسم آلبرت‌تری بکار می‌رود.
یون کلسیم موجود در آب بر اثر ناتریم فسفات تبدیل به "تری کلسیم فسفات"PO4»2Ca<3 می‌گردد و رسوب می‌نماید.
بر اثر پختن بی‌کربنات کلسیم آب تبدیل به کربنات می‌شود و رسوب می‌نماید:
«Ca3H»2Ca→CO3Ca + CO2+H2O
و بی کربنات کلسیم آب بر اثر کربنات سدیم هم گچ و هم بی‌کربنات کلسیم به کربنات کلسیم تبدیل می‌شود و رسوب می‌گردد:
Ca3H»2Ca + CO3Na2 -----→ CO3Ca + 2CO3HNa
SO4Ca + CO3Na2 ------> CO3Ca + SO4Na2
اخیرا به مقدار زیاد از صمغ‌های مصنوعی که قادرند تعویض یون کنند برای رفع سختی آب استفاده می‌کنند. صمغ لواتیت در آلمان و آمبرلیت و دووکس در آمریکا استعمال می‌گردد




نوع مطلب : آموزش شیمی، 
برچسب ها :